יום רביעי, 14 באוקטובר 2015

"אוליבר טוויסט" 2012 - גם ב 2015.


עוד ב 7 במרץ 2012 בערב חג פורים כתבתי פוסט בשם "אוליבר טוויסט 2012- התפתחות או נסיגה חברתית?" שעסק באיך ילדים מתמודדים עם תופעה של הורים עסוקים. 
היום כבר שנת 2015 והמצב לא השתנה. גם היום הורים ממשיכים לעבוד שעות על גבי שעות ונאלצים להקדיש את זמן ההורות היקר שלהם לעבודה. לכן אני חושב שהפוסט הזה עדיין מאוד אקטואלי וחשוב לקריאה, אז אני הולך לשחזר אותו כאן.


שינויים כלכלים-חברתיים ותמורות מרחיקי לכת בעולם העבודה משפיעים כיום בצורה ישירה, חדה ודי בוטה בעולם המשפחה בכלל, ובחיי ילדים בפרט. אין ספק, שבחברה העכשווית בעלת אופי מערבי מקום העבודה "שאב" את ההורים לתוכו בצורה חסרת תקדים – לדוגמא: שני הורים עובדים שעות לא שעות- על חשבון ההנכחה ההורית שמתמיד הייתה מנת חלקה של חיי המשפחה. כלומר, אין שינוי, כמובן, באהבה ההורית ולא בכוונות הנכונות של הורים  להעניק לילדיהם את המרב והמיטיב . כיום הנוכחות ההורית הנו מוצר הנעדר- ברמות ודרגות שונות- מבתים רבים בישראל.

ילדים קטנים לרוב אינם מבינים את מהותו של אותו מקום עבודה אליו נשאבים הוריהם ביום- יום  ולעתים קרובות, הוא גם גורר אותם אליו  בבית – בשעות הערב- וגורם להם להיות מחובר אליו  דרך הרשת, מסרונים, שיחות טלפוניות וכד'. אין הכוונה שאם מכירים את המקום הפיזי אז השאלה הזו מקבלת מענה. זוהי שאלה כללית יותר: "למה הוריי עסוקים כל כך בעבודה ופחות נמצאים איתי"?

אצל בני- אדם , בשונה מבעלי חיים אחרים הנוכחות ההורית הנה חיונית וקריטית לגדילה והתפתחות רגשית תקינה , דרך דיגום, תיווך ושיתוף חוויתי יומיומי וכד'. על פי רוב, ילדים נמצאים במסגרות חינוכיות של אחרי שעות הלימודים כגון צהרון ולעתים גם ב- "ערבון". ויש מי שהציע בציניות מסגרות משלימות נוספות, כגון: " לילון"  או "שחרון" שיכין את הילדים ליום חדש. זה באמת לא מצחיק.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה